Sunday, January 2, 2011

"Akhbar Murahan"

Menurut Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ), anda tidak sepatut membeli dan harus memboikot Utusan Malaysia dan akhbar lain yang seangkatan dengannya kerana akhbar ini mempunyai agenda yang jahat dan boleh mengkucar kacirkan negara dengan mencetuskan pertikaian perkauman dinegara ini kerana bersifat rasis dan tidak bermaruah.

Hata Wahari wartawan sepenuh masa di Utusan Malaysia dan juga Presiden NUJ hari ini menggesa kerajaan mengambil tindakan tegas terhadap ketua pengarang Utsan Malaysia yang pada pandangan beliau paling tidak berguna dan tidak mempunyai etika kewartawanan.

Menurut beliau lagi jika tindakan tegas tidak diambil bagi mendapatkan kembalikan keyakinan ramai, akhbar ini boleh bungkus dan hanya layak jadi kertas bungkus nasi lemak sahaja pada masa akan datang.... Tahniah Hata Wahari yang berani menyatakan kebenaran dan bermula hari ini menjadi musuh nombor wahid bloggers pro-umno, tak percaya baca disini, lagi komen mengenai Utusan Malaysia baca disini

Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) memulakan tahun baru 2011 dengan lebih garang dengan menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan tegas terhadap pengarang dan ketua pengarang Utusan Malaysia kerana didakwa cuba mencetuskan beberapa isu perkauman.

"Kegagalan pihak berkuasa untuk mengambil tindakan terhadap ketua Pengarang dan pengarang-pengarang di Utusan Malaysia menunjukkan mereka juga terlibat dalam agenda untuk mencetuskan pertikaian perkauman di negara ini oleh sebuah akhbar yang boleh dianggap sebagai akhbar rasis dan tidak bermaruah," kata presidennya Hata Wahari.

Dalam satu kenyataan, Hata juga mendakwa, Utusan yang pernah edarannya mencapai 350,000 sehari kini hanya menjadi alat propaganda kerajaan dan memainkan isu-isu perkauman serta cuba mencetuskan pertelingkahan kaum di negara ini.

Sementara itu, Hata yang juga wartawan kanan di akhbar milik Umno itu berharap pada tahun ini kebebasan media yang sebenar dapat dinikmati bagi memastikan orang ramai mendapat maklumat yang benar dan seimbang.

"Kesatuan juga meminta pengarang-pengarang di media perdana terutama Utusan Malaysia, New Straits Times, Berita Harian dan The Star agar kembali kepada fungsi dan matlamat sebenar media iaitu untuk menyampaikan maklumat kepada orang ramai dan bukan sebagai alat propaganda kepada kerajaan, mana-mana parti politik dan individu-individu tertentu kerana kepentingan peribadi," katanya.

Kejatuhan edaran akhbar media perdana seperti yang di umumkan oleh Audit Bureau of Circulations (ABC), tambahnya, jelas membuktikan bahawa orang ramai terlalu muak dengan isi yang disajikan dalamnya yang didakwa bukan sahaja tidak membina minda tetapi penuh dengan propaganda buruk.

Sehungan itu, Hata berkata, akhbar-akhbar itu boleh dikategorikan sebagai "akhbar murahan" dan tidak mempunyai harga diri serta maruah kerana "para pengarang mengenepikan serta menguburkan nilai-nilai murni tujuan asal akhbar itu diterbitkan".

No comments:

Post a Comment

Pandangan mungkin berbeza, komenlah dengan berhemah

Recent Posts ; Parlimen Kota Raja

Recent Post

Popular Posts