Tuesday, February 3, 2009

Derita di Gaza, perlukan sumbangan anda


SILAUAN lampu dari ambulan tidak berhenti. Tiada tanda ambulan-ambulan yang silih berganti di pekarangan Hospital El-Arish akan menghentikan operasinya.

Begitu juga di kalangan petugas-petugas medik,tiada istilah letih dan jemu yang terpancar di mata mereka. Setiap ambulan yang menghampiri 'base' kecemasan di Hospital El-Arish bermakna akan ada kes-kes baru yang perlu ditangani mereka.Jika di Malaysia,agak sukar melihat senario wad kecemasan yang hiruk pikuk dengan ambulan yang silih berganti. Apatah lagi dengan anggota mediknya yang sentiasa berpusu-pusu dan tangkas menyambut setiap pesakit yang baru tiba.

Demikian antara cebisan peristiwa yang tidak akan dilupakan oleh penulis tatkala meninjau secara dekat suasana dan keadaan mangsa perang di Gaza. Hospital El-Arish merupakan hospital yang paling hampir di sempadan Mesir-Palestin. Setiap hari sekitar 30 buah ambulan akan beroperasi tanpa henti selama 24 jam. Apa yang ingin penulis berkongsi bersama pembaca sekalian adalah bagaimana kejamnya rejim Israel terhadap penduduk di Gaza.

Menurut Pengarah hospital tersebut,Prof Dr Ahmed Labban, dalam sejarah perubatan di hospital itu tidak pernah beliau melihat kesan luka dan cedera yang sebegitu menyayatkan.
"Tidak pernah dalam sejarah perubatan moden yang kita pernah lihat sebelum ini. "Luka mangsa agak pelik.Entri luka hanya kecil tetapi di dalam keseluruhan organ mangsa 'total damage',"jelasnya tempohari.

Dalam penjelasannya, Dr Ahmed tidak menolak bahawa rejim Israel sedang menguji senjata barunya ke atas penduduk Gaza. Dan lebih malang lagi katanya, senjata kimia seperti prosporus putih telah digunakan terhadap mangsa perang. Penulis melihat sendiri bagaimana deritanya mangsa senjata kimia tersebut,apabila doktor-doktor hanya dapat menggunakan kain sahaja untuk meredakan kesakitan mangsa yang sedang meraung.

Apa yang disaksikan di hospital ini hanyalah secebis daripada siksaan yang sedang dialami oleh penduduk-penduduk Gaza. Di Gaza sendiri ketika ini,mangsa kezaliman Israel masih ramai dan bantuan sentiasa dinantikan.Selain kekejaman tentera Israel,cuaca yang agak sejuk (7 celcius) makin menghimpit penduduk Gaza yang telah kehilangan segalanya termasuk rumah dan kaum keluarga.

Penulis difahamkan,ketika ini bantuan berupa ubat-ubatan agak banyak tetapi bantuan lain seperti keperluan asas untuk penduduk Gaza hampir tiada seperti selimut untuk musim sejuk,minuman (kawasan simpanan air telah musnah dibom) dan lain-lain lagi.

Kepada pembaca dan rakyat Malaysia,keinsafan tidaklah hanya bersarang di hati dengan membaca catatan ini,tetapi akan lebih bermakna jika dapat turut menghulurkan sumbangan kepada saudara-saudara kita di Gaza.

Mengorbankan duit untuk tidak membeli rokok selama sebulan, makan McDonalds selama tiga bulan atau bajet meratah ayam KFC selama setahun tidak akan sia-sia jika kita hulurkannya dalam dana dan tabung yang disediakan oleh Harakah ketika ini.

Hulurkan sumbangan,demi insan-insan yang sedang dizalimi di Palestin melalui Tabung Kemanusiaan Harakah di akaun BIMB: 14069010021298 atau datang ke Majlis diatas untuk memberi sumbangan.

No comments:

Post a Comment

Pandangan mungkin berbeza, komenlah dengan berhemah

Recent Posts ; Parlimen Kota Raja

Recent Post

Popular Posts