Friday, April 30, 2010

Nilai "PM" 1 Malaysia

Kalau ada seorang blogger yang hebat dan kita ada RM 4 juta, kita sudah boleh jatuhkan seorang PM - nampaknya kerja menjatuhkan PM tidaklah begitu sukar.

Setengah orang mungkin kata 4 juta terlalu mahal dan setengah pula akan kata, kalau 4 juta PM boleh jatuh, ia cukup murah.

Apa sebab mahal dan apa pula sebab murah?

PM macam Pak Lah, adakah perlu lagi belanja sebesar empat juta untuk burukkan dia? Rasanya tak payah. Imej buruknya jadi sendiri atas kelemahan kepimpinannya.

Ada sesetengah blogger buat kerja itu percuma saja. Gambar Pak Lah terlentok tertidur dan segala macam kelemahan dia dah ada dalam beratus blog sejak lama. Ada blogger yang meng-kartunkan karakter Pak Lah dalam blog-blog mereka. Sejuta pun tak payah, usahkan empat juta, kerana rasanya blogger-blogger itu semua buat kerja itu sebagai tindakan spontan mereka saja atas kelemahan Pak Lah yang begitu ketara.

Seorang petugas tegar UMNO seperti Sang Kelembai melanyak Pak Lah dalam blognya lama sebelum adanya cerita orang tertentu dapat empat juta untuk burukkan sesiapa.

Kalau ada orang habiskan wang empat juta nak burukkan lagi Pak Lah yang dah pun buruk, rugi sakan lah rasanya orang itu.

Sehari dua ini,Tun M masih membantai Pak Lah atas tergadainya medan minyak kita di Sarawak kepada Brunei. Bekal Tun M tak sampai sepuluh duit pun. Dia hanya petik laporan The Edge dan Brunei Times online saja. Bukan susah nak burukkan Pak Lah hatta dia dah tak jadi PM tapi tinggalan-tinggalan keputusannya yang merugikan negara terbongkar satu lepas satu.

Kalau nak jatuhkan Pak Lah sampai berbelanja empat juta, rasanya terlebih bayar.

Kalau boleh jatuhkan PM sekarang dengan belanja empat juta, rasanya itu tak mahal dan mana-mana pihak boleh mencuba nasib mereka. Ini kira bagus dan murah.

Jadi saya tak tau tulisan blogger yang dibesarkan oleh Utusan itu boleh untungkan sapa?

UMNO Kelantan ada ulas, bagaimana besarnya belanja yang digunakan untuk tewaskan UMNO Kelantan. Empat juta.

Kalau dengan empat juta rancangan Datuk Mustapha tawan Kelantan boleh dikuburkan dan itu dianggap mahal, saya tak tau nak kata. Untuk menang Hulu Selangor saja UMNO belanja entah berapa ratusan juta. Tapi untuk tewaskan UMNO satu negeri, belanja empat juta dah cukup kira jimat dan hebat.

Rupanya tak susah sangat nak tewaskan UMNO Kelantan dan kalau dengan empat juta UMNO satu-satu negeri boleh ditewaskan, mana yang berminat boleh buka tabung untuk cukupkan empat juta satu negeri cuba tewaskan baki UMNO seluruh Malaysia. Rasanya UMNO akan kecut.

Dunia blogger ada indahnya.

Kadang-kadang kita boleh jadi tukang kek. Gandumnya tak sampai secawan tapi kalau kena campur dengan serbuk penaik, sebiji kek yang besar boleh kita buat. Campur pula majerin sama telur. Tengok kemahiran kita. Asalnya gandum secawan saja.

Setahu saya, gerak saraf tak burukkan orang. Itu perang saraf. Gerak saraf ajak orang sokong kita atas kebaikan kita.

Saya pun tak tahu sangat apa beza gerak saraf perang saraf dan operasi berkaitan saraf.

Apa kata kalau saya kata empat juta itu memang ada dan empat juta itu ditaja oleh kumpulan UMNO tertentu? Mereka nak jatuhkan Pak Lah kerana mereka sama tak suka.

Untuk jatuhkan PM sekarang pun dah ada empat juta lagi yang juga ditaja oleh orang UMNO yang tak puas hati Pak Lah dijatuhkan.

Lepas saya kata, nak tahu betul tak betul kena siasat tapi yang penting saya dah kata. Nasib elok keluar muka depan Utusan esok lusa, tenggelam cerita telaga minyak berharga tak kurang RM 340 billion yang hilang, gara-gara empat juta! Empat juta kalahkan 340 billion..... Ini pun mungkin masuk dalam kategori saraf juga, samada gerak atau perang atau saraf mana satu, saya tak berapa tau kerana cabang saraf ada bermacam-macam...

Maknanya, nak kata tak lah payah. Lepas itu kita minta lah mana badan yang patut siasat, menyiasat......  Husam Musa

2 comments:

 1. Semasa jadi PM, yang banyak melanyak Pak Lah ialah Dr Mahathir yang kecewa apabila Pak Lah tidak mengikut katanya. Berbagai tuduhan dan kenyataan pedas yang ditujukan kepada Pak Lah. Sampaikan mengatakan Abdullah tiada adakan peluang untuk bersuara, Abdullah dipengaruhi oleh Khairi. Yang terhebat ialah bertindak keluar drp UMNO kerana tidak setuju dengan Pak Lah.

  Satu persoalan ialah adakah semasa PRU2008, semua orang Kelantan marahkan Abdullah. Jawapannya pasti tidak. Kemenangan Pakatan dlm PRK 2008 di Kelantan ialah atas anugerah Allah diatas kesabaran memperjuangkan Islam. Ini membuktikan usaha berterusan oleh saf pimpinan negeri telah diterima rakyat.

  ReplyDelete
 2. Bloggers yang tulis berita ni sebenarnya dah jatuh tahap meroyan dan gila babi, dek kerana dendam kesumatnya hilang jawatan beliau akan menulis apa saja yang terlintas difikirannya dgn tujuan untuk memalukan seseorang.

  beliau tidak mengaku kini beliau telah disambar UMNO, apa punya BODoh nya dia ingat org semua boleh diperbodohkan begitu saje. bagus sangat bila TG Kick kan dia, orang macam ni lagi lama duduk dalam kerajaan kelantan lagi jadi musuh dalam selimut. tak tau lah semasa bekerja dulu berapa banyak rahsia kerjaan dan parti yang telah dibocorkan oleh nya. orang jenis ni pantang org offer dgn duit, dia sanggup jadi pelacur untuk kenyangkan perutnya dan hatinya.

  takdir Allah SWT, tembelang, kebodohan dan kerakusan Kick akhir terbongkar.

  saya bukan jenis orang tidak setuju semua dgn 'kick' ada benda yang saya setuju dengannya, tapi sikapnya kebelangan ni benar-benar menunjukkan dia dipergunakan oleh PM 1 Malaysia bersekongkol untuk menjatuhkan kerajaan kelantan, oleh itu mari ramai-ramai kita 'kick' kan dia.

  ReplyDelete

Pandangan mungkin berbeza, komenlah dengan berhemah

Recent Posts ; Parlimen Kota Raja

Recent Post

Popular Posts