Monday, May 10, 2010

Sekitar kempen Khalid Samad & Dr Mariah di Sibu

Program Bertemu Pengundi PRK 212 Sibu di Sacred Heart Church pada jam 10am, 9 may 2010 adalah dianjurkan oleh DAP Pusat, in charge by YB Teresa Kok. Beberapa pimpinan PAS diajak sama bagi .... 
 1. menampakkan solidariti perjuangan dalam Pakatan Rakyat 
 2. membetulkan salah faham rakyat pribumi Sarawak dan umumnya pengundi-pengundi Sibu bahawa PAS bersikap prejudis terhadap rakyat yang beragama lain selain Islam, tertutup dan seumpamanya
 3. engagement dan ramah mesra
 4. rayu undi untuk calon PR, DAP dan penyataan sokongan PAS terhadapnya
 5.  usaha dakwah PAS untuk jangkamasa panjang bagi memperkenalkan keadilan dan kebenaran perjuangan yang dibawa oleh PAS dalam mewujudkan a good governance, bersih, amanah dan berkebajikan. Dan penyataan bahawa hakikatnya Allah menciptakan kita daripada pelbagai kaum untuk saling lita'arafu, dan perbezaan ini adalah bukti kebijaksanaan Allah. We are brothers. Seterusnya membetulkan salah faham mereka terhadap Islam akibat Dasar Percah Dan Perintah yang menjadi amalan BN, yang hakikatnya anti perpaduan rakyat yang sesungguhnya.
 6.  PAS percaya andainya seluruh rakyat dalam negara kita hidup dalam keadaan beragama dan keyakinan adanya Tuhan yang memerhatikan kita maka kehidupan masyarakat adalah lebih baik dan bermakna.
Sasaran program hari itu adalah para penganut agama kristian. Risalah yang dibawa oleh DAP adalah handbil yang menjemput semua sasaran untuk menghadiri satu majlis sua mesra bersama beberapa pemimpin Pakatan Rakyat yang beragama Kristian. 

harakahdaily 

SIBU, 10 Mei: Sebagaimana dijangka, SUPP memulakan serangan ke atas DAP dengan menggunakan isu yang sudah bukan menjadi isu di Semenanjung apabila  berkata, 'Undi DAP bererti undi untuk PAS dan negara Islam'.

Kempen ini dimulakan oleh Ketua SUPP Sibu yang juga Menteri Kewangan Kedua Sarawak, Datuk Seri Wong Soon Koh.

Pemimpin kanan DAP, Lim Kit Siang (gambar) dalam kenyataannya berkata, memang benar Negara Islam adalah matlamat PAS tetapi ia bukannya matlamat Pakatan Rakyat.

Beliau mengaku, tema 'Undi DAP bererti undi untuk PAS dan negara Islam' berkesan dalam pilihan raya umum 1999 tetapi ia sudah dikebumikan apabila tsunami politik melanda negara dalam pilihan raya umum 2008.

Atas dasar itulah, katanya, di Kuala Sepetang, Perak, 84 peratus pengundi Cina telah memberikan undi kepada calon PAS, Datuk Seri Muhamad Nizar Jamaludin dalam pilihan raya kecil Bukit Gantang.

Atas dasar itulah juga, 82.5 peratus penduduk Cina Rasa, Hulu Selangor memberikan undi kepada calon PKR, Datuk Zaid Ibrahim.

"Nampaknya pemimpin SUPP yakin, apa yang tidak laku lagi di Semanjung masih lagi laku di Sibu," kata Lim Kit Siang dalam kenyataannya.

Beliau yakin, SUPP sangat bimbang dengan perkembangan yang berlaku dalam pilihan raya Sibu apabila sokongan untuk calon DAP semakin meningkat.

Dari 40% : 60% antara DAP : BN kini sudah meningkat kepada 44% : 56%. Ini sangat bimbangkan SUPP sehingga mengeluarkan serangan yang dianggap sebagai senjata pemusnah (killer weapon) ini, kata Kit Siang.

Di Sibu, anggota Parlimen Shah Alam, Khalid Samad antara pemimpin PAS yang paling diyakini untuk menjelaskan isu ini.

Ini kerana, Khalid adalah antara pemimpin PAS yang mula-mula memasuki gereja untuk bertemu dengan pengundinya selepas menang di Parlimen Shah Alam dalam pilihan raya umum 2008 lalu.

 
Semalam, Khalid bersama Dr Mariah Mahmud, anggota Parlimen Kota Raja menemui penganut Kristian di gereja Sacred Heart, gereja yang terbesar di Sibu.

Ekoran itu, Timbalan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS), Maximus Johnity Ongkili mempertikaikan tindakan PAS itu.

"Sebenarnya, mereka (PAS) patut datang ke Sabah dan Sarawak untuk belajar dari kita bagaimana cara untuk menguruskan hubungan antara agama. Ia bukan isu di sini," katanya kepada media.

53 peratus dari 54,649 pengundi Sibu adalah Krsitian. Isu nama Allah menjadi penting di sini apabila kerajaan BN yang dipimpin oleh Umno menolak penggunaan nama Allah oleh penganut agama Kristian.

Ia bermula apabila majalah Kristian Herald yang berpangkalan di Sabah memohon perintah mahkamah agar mereka dibenarkan menggunakan perkataan Allah untuk ganti kepada 'God' dalam edisi bahasa Melayu majalah mereka.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) menolak permohonan itu. Dalam masa yang sama, pelbagai kenyataan dari pemimpin Umno mengguris hati penganut Kristian. Turut menimbulkan kemarahan adalah tindakan membakar beberapa gereja Kristian.


Namun begitu, PAS dalam mesyuarat mereka telah memutuskan, penggunaan nama Allah tidak bertentangan dengan Islam dengan syarat ia tidak digunakan untuk mengelirukan umat Islam.

"Sejak isu itu, banyak ceramah oleh mubaligh Kristian dalam gereja mereka di Semenanjung dan Sabah serta Sarawak mengajak penganut Kristian menolak Umno atas tindakan mereka," kata seorang penganut Kristian di Kuala Lumpur.

Kini, isu agama dimainkan semula di Sibu dan nampaknya ia akan memihak kepada calon DAP kerana terbukti, rakan SUPP di Semenanjung iaitu Umno yang sepatutnya dipersalahkan. 

Berita & gambar oleh : Sdri Aiman Athirah Al Jundi (We Are Brothers), Sibu Serawak
Klik Weblog Parlimen Kota Raja untuk banyak lagi berita berkaitan kempen di DUN Nangka, Parlimen Sibu.

1 comment:

 1. Salam. Tahniah. Hanya doa daripada kami yang jauh dan tidak dapat bersama. Inilah sebahagian drpd manfaat tahalul siasi yang diperolehi sebagaimana hikmah perjanjian hudaibiyah yang mulia itu. Teruskan berdakwah untuk membuka tabir yang selama ini dipasang kemas oleh BN mengenai PAS.

  Perjuangan PAS yang bertunjang kpd Al-Quran dan Sunnah adalah penawar yang akan menyelamatkan Malaysia drpd kebobrokan pimpinan yang menjadikan amanah sebagai peluang untuk mengautkan khazanah negara kepada diri, keluarga dan kroni. Islam akan memastikan semula terbela kerana ia adalah arahan Allah SWT dan pelaksanannya akan mendapat ganjaran pahala. Bukan ganjaran kewangan atau saham berbilion yang dikejar. Hanya redha Allah yang dicari. Khidmat menjadi sebab menghuni jannah abadi.

  ReplyDelete

Pandangan mungkin berbeza, komenlah dengan berhemah

Recent Posts ; Parlimen Kota Raja

Recent Post

Popular Posts