Wednesday, January 26, 2011

PAS Ganti Umno di Tenang

Suhaimi Mokhtar *   
PAS ganti Umno, satu slogan yang progresif, merangsang pembakaran semangat dan daya juang yang perlu dikekalkan momentumnya kerana ia mampu menukar lanskap politik tanahair dalam pilihanraya umum ke-13 nanti.

Slogan yang sarat dengan erti perjuangan ini perlu digilap dan diperbaharui sepanjang masa bagi merealisasikannya menjadi realiti dan tidak tinggal menjadi slogan semata-mata. Penghayatan, dukungan dan komitmen seluruh kepimpinan, ahli dan penyokong PAS mampu nanti memberi inspirasi kepada rakyat, khususnya pengundi terutama generasi muda, antaranya yang mengundi buat pertama kalinya dalam pilihanraya ke-13 ini.

Mulakan perjuangan untuk merealisasikan slogan keramat ini dalam pilihanraya kecil Tenang. Suatu kejutan bukanlah sesuatu yang mustahil untuk dicapai dan paling kurang majoriti Umno-BN dikubu kuat mereka akan mengecil yang memberi petanda dan isyarat bahawa perubahan besar sedang melanda politik negara.

PAS memang tepat dan wajar mengganti Umno kerana persaingan politik di negara ini sejak pilihanraya pertama 1955 sebelum merdeka lagi ialah antara PAS dan Umno. Pada pilihanraya pra-merdeka pada 1955 untuk memilih 52 orang anggota Majlis Perundangan Persekutuan, PAS ketika itu mampu meraih satu kerusi sahaja.

Tetapi dalam pilihanraya-pilihanraya seterusnya, pada 1959 dan seterusnya, PAS telah membuat kehadirannya dirasakan dan memberi saingan hebat, walaupun mengalami jatuh-bangun dalam perjuangan politik tanahair selama demokrasi melalui pilihanraya diperkenalkan dinegara ini.

Jatuh bangun PAS dalam pilihanraya ada hubungannya dengan persempadanan semula kawasan pilihanraya yang dibenarkan oleh perlembagaan setiap sepuluh tahun sekali di samping kecacatan dan penyelewengan dalam pengundian yang tidakpun dimonitor oleh mana-mana pihak bebas.

PAS mempunyai segala kekuatan untuk mengganti Umno sebagai wadah perjuangan yang bersifat masa. PAS memiliki sifat perjuangan yang lebih releven kerana mengasaskan perjuangan pada Islam.

Setelah lebih 53 tahun Umno memerintah dan menerajui negara maka kini adalah masanya untuk mengubah lankskap politik negara. Berdasarkan pencapaian PAS dan pembangkang dalam Pakatan Rakyat dalam pilihanraya ke-12, maka momentum untuk perubahan dalam pilihanraya ke-13 dijangka
berlaku.

Keputusan-keputusan dalam pilihanraya kecil juga menggambarkan petanda yang baik untuk Pakatan Rakyat menerajui pemerintahan negara selepas pilihanraya ke-13, walaupun ada diantara pilihanraya-pilihanraya kecil turut dimenangi oleh Umno-BN.

Lebih baik bagi Pakatan Rakyat ke Putrajaya, tampuk pentadbiran Kerajaan Pusat, dengan mandat rakyat dalam pilihanraya dari mengharapkan berlaku lompatan parti dari anggota-anggota parti komponan BN untuk menyeberangi ke pihak pembangkang.

Apa yang perlu dilakukan oleh PAS dan parti sekutunya, DAP dan PKR sekarang ialah memperkukuhkan teraju kerajaan negeri yang dikuasai oleh ketiga-tiga parti itu. Rakyat sedang menilai performance pentadbiran kerajaan-kerajaan negeri di bawah pakatan dan membandingkannya dengan performance kerajaan negeri di bawah Umno-BN. Dalam konteks ini Umno-BN mempunyai kelebihan kerana menguasai Kerajaan Pusat.

Kerajaan Pusat membentuk kerajaan dalam kerajaan di peringkat negeri yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat dengan menyalurkan peruntukan-peruntukan projek tertentu melalui jabatan dan agensi pusat di peringkat negeri. Kecualilah grant untuk negeri yang perlu dibayar oleh pusat sebagaimana yang digariskan oleh perlembagaan dalam sistem federalism.

Kerajaan Pusat mengamalkan sikap bermusuh dengan kerajaan negeri yang dikuasai pembangkang dengan sering menggunakan kuasanya yang tidak mengikut perlembagaan sebagai membalas dendam terhadap pengundi yang mengundi pembangkang. Ini dapat dilihat apabila hak kerajaan negeri yang telah ditentukan dan dimeterai, seperti royalti petrol tidak diagihkan kepada kerajaan negeri.

Ketika PAS menguasai Kerajaan Negeri Terengganu pada 1999 hingga 2004, royalti minyak Terengganu ditarik-balik dan ditukar menjadi wang ihsan dengan menyalurkannya melalui jabatan pusat. Kini hak royalti kerajaan Negeri Kelantan juga disekat. Sikap zalim ini akan menerima padahnya nanti.

Penyalahgunaan kuasa keterlaluan yang dilakukan oleh Umno-BN bertujuan untuk mengekalkan kuasanya yang terus terhakis dan paling buruk ialah pada pilihanraya lalu, apabila Umno-BN kehilangan majoriti dua pertiganya diparlimen yang digarapnya setiap kali pilihanraya sebelumnya. Keupayaan
Umno-BN mengekalkan kuasanya juga kerana kerusi-kerusi yang dimenanginya di Sabah dan Sarawak dan sebagai membalasnya pimpinan Umno melantik ramai pemimpin-pemimpin dari kedua negeri itu dalam pimpinan Kerajaan Pusat.

Umno menggunakan slogan ‘Umno dulu, kini dan selamanya’ bagi mengekalkan kuasa. Tetapi Umno tidak mampu mengekalkan kuasa selamanya dan tanda-tanda kearah itu mulai jelas seperti yang ditunjukkan dalam pilihanraya lalu. Peratus undi popular Umno-BN merudum turun ketahap paling rendah dalam pilihanraya lalu.

Umno-BN bagi mengekalkan kuasa akan mengunakan pelbagai cara yang tidak demokratik dan kerana itu pilihanraya akan datang memerlukan kehadiran pemerhati luar yang bebas bagi menyelia pilihanraya yang dianggap paling kritikal dalam sejarah pilihanraya di negara ini.

Parti pemerintah akan melihat bagaimana keputusn pilihanraya Tenang dan beberapa pilihanraya kecil lain yang menunggu bagi menentukan bila pilihanraya umum hendak diadakan. Pillihanraya Dewan Negeri Sarawak akan memberi isyarat kepada Umno-BN bagi menentukan bilakah pilihanraya umum hendak diadakan, sama ada sebelum tamat tempoh penggal parlimen ini pada 2013 atau lebih awal dari itu.

PAS perlu menambah kerusi kemenangan bagi menggantikan Umno dan PAS mampu melakukannya jika pilihanraya diadakan dengan telus tanpa penyelewengan dan di padang yang sama rata.

Umno-BN telah memerintah terlalu lama menjadikan polisi Umno sudah tidak releven dan tidak semasa dengan kehendak dan inspirasi rakyat terutama genarasi baru yang terpelajar, celik alam siber dan tidak lagi bergantung kepada maklumat tradisi akhbar-akhbar yang dikuasai dan dikongkong oleh kerajaan.

PAS berupaya mengganti Umno kerana sandaran perjuangannya berlandaskan Islam yang mempunyai potensi matlamat yang lebih jauh dan diri berbanding dengan perjuangan Umno-BN yang perkauman dan berpuak-puak mengikut kaum masing-masing.

Perjuangan PAS buat pertama kalinya telah diterima sebagai perjuangan yang melampaui sempadan kaum apabila orang-orang bukan Islam mengundi calon-calon PAS. Calon-calon PAS perlu menunjukkan peribadi Islam yang adil dan saksama dan ciri-ciri inilah yang menagih simpati pengundi bukan Islam
untuk mengundi PAS.

Orang-orang bukan Islam membandingkan keikhlasan dan peribadi pimpinan Umno dan PAS dan ternyata mereka lebih tertarik dengan cara hidup dua orang tok guru yang mencerminkan kepimpinan PAS keseluruhannya, yang membawa cara hidup sederhana dan tawaduk.

Seluruh jentera pilihanraya PAS perlu digembelingkan dari sekarang untuk memenuhi hasrat yang terkandung dalam slogan ‘PAS ganti Umno’.

No comments:

Post a Comment

Pandangan mungkin berbeza, komenlah dengan berhemah

Recent Posts ; Parlimen Kota Raja

Recent Post

Popular Posts