Sunday, December 18, 2011

Imaginasi jahat UMNO

Kebelakangan ini ditimbulkan pula isu kononnya DAP ingin meletakkan calon Melayu di kawasan majoriti Melayu supaya boleh merampas kerusi MB di Negeri Selangor.  Pelik saya.  Adakah perlu diletakkan Melayu di kawasan majoriti Melayu untuk menjadi MB?  Kalau calon Melayu DAP menang di kawasan Cina tidak boleh jadi MB kah?  Mesti menang di kawasan Melayu?  Hairan dibuatnya.  Di mana pula perkara ini termaktub?

Hakikatnya ini hanya cerita-cerita dogeng yang dihasilkan imaginasi jahat UMNO dan surat khabar lidah bercabang UMNO.  Jenis imaginasi yang yang boleh menghalalkan RM 250 juta untuk Shahrizat dan keluarganya serta dianggap isu NFC suatu fitnah yang dirancang pembangkang!
DAP adalah parti berbilang kaum.  Ianya bukan parti Cina.  Karpal Singh bukan Cina!  DAP pernah mempunyai beberapa pemimpin Melayu yang terkenal tetapi malangnya ia di-"kenakan" imej parti Cina oleh pihak UMNO.  

Ia juga di-"kena"kan imej anti-Melayu oleh UMNO juga.  Apakah yang pernah dilakukan di Pulau Pinang atau di Selangor yang membuktikan DAP adalah anti-Melayu?  Tiada apa dan banyak pula program yang membantu Melayu dan Islam yang disokongnya.

Untuk membebaskan diri mereka dari imej yang dipaksa ke atas mereka, maka DAP mengemukakan cadangan untuk bertanding di kawasan majoriti Melayu.  Kami dari PAS dan PKR memahami hasrat mereka dan keinginan mereka untuk bebaskan diri mereka dari kerja jahat UMNO ini.  Namun sebagai rakan yang saling nasihat-menasihati, kami menjangka ianya sesuatu yang akan diserang oleh UMNO sebagai bukti DAP gila kuasa di Selangor; dan PAS bersama PKR mengkhianati kepentingan politik Melayu.

Maka di dalam suasana yang sentiasa ingin dihangatkan oleh UMNO atas semagat perkauman, tindakan yang dicadangkan DAP itu dilihat sebagai sesuatu yang mampu memburukkan lagi keadaaan.  Oleh yang demikian, cadangan DAP agak sukar untuk diterima.
Kerana ada pengadu-domba yang bergerak bebas di kalangan masyarakat. Kumpulan penghasut dan penipu rakyat yang berkeliaran merata, menembusi ruang udara melalui Radio dan TV, meracuni pemikiran rakyat, siapa lagi kalau bukan UMNO/BN.

Sebenarnya parti yang jelas hanya untuk kaum Cina adalah MCA.  Tiada India, Singh ataupun Melayu di dalam MCA.  Namun tidak pula MCA diserang UMNO walaupun memperlekehkan hukum hudud.  Jelas sekali ianya hanya mainan politik sedangkan mereka berkapit rapat dengan tauke-tauke MCA.

Dalam pada itu, soal MB pula tidak pernah timbul.  PR bukan seperti BN yang hanya mementingkan jawatan dan imbuhan sahaja.  Asalkan PR memerintah dan rakyat diberi pembelaan, maka kami semua menganggap matlamat telah tercapai.  Syarat tambahan bagi PAS pula ialah soal usaha meningkatkan kefahaman rakyat terhadap Islam.  Selagi mana usaha ini tidak dihalang, maka PAS akan berpuas hati.  

Tidak timbul persoalan DAP atau PAS inginkan jawatan MB.  Kami semua menyokong penuh Khalid Ibrahim sebagai MB dan oleh itu persoalan menggantikan MB tidak pernah timbul.  Hanya ditimbulkan oleh pencacai UMNO yang ingin PR bersengketa sesama sendiri.  Namun ianya umpan yang mungkin terkesan bagi UMNO, tetapi tidak bagi PR.

*Tulisan ini dipetik dari blog Khalid Samad selaku ahli parlimen Shah Alam.

No comments:

Post a Comment

Pandangan mungkin berbeza, komenlah dengan berhemah

Recent Posts ; Parlimen Kota Raja

Recent Post

Popular Posts