Tuesday, July 13, 2010

Bai'ah, DHPP akur

Dewan Himpunan Penyokong Pas (DHPP) menyokong penuh dasar-dasar ditetapkan Pas, termasuk bai’ah baru dan ikrar aku janji meletakkan jawatan dan membayar ganti rugi, jika tidak lagi bersama Pas.

Setiausaha DHPP, K Deepakaran berkata, sekiranya Pas menetapkan syarat sama jika DHPP dicalonkan sebagai wakil pilihan raya umum akan datang, menjadi tanggungjawab DHPP mendukung segala dasar diberikan Pas dengan amanah.

Menurutnya, apabila seseorang wakil dilantik sebagai ahli majlis atau calon pilihan raya, mereka adalah pendukung amanah rakyat dan jika mereka berpaling bererti mereka mengkhianati rakyat serta wajar menerima hukuman seperti disyaratkan dalam aku janji.

“Sebagai sayap Pas, ahli DHPP sudah sedia maklum dengan dasar parti itu dan ia tidak menjadi masalah.

“Jika hendak berjuang kita perlu yakin dengan perjuangan kita. Pasti tidak masalah untuk keluar parti atau sebagainya,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam.

Beliau, yang baru dilantik sebagai Ahli Majlis Perbandaran Klang berkata, Pas melakukan tindakan yang betul sebagai langkah mengelakkan ahli atau penyokong meninggalkan parti.

Mereka yang melakukan perkara yang bercanggah dengan aku janji patut dikenakan tindakan sedemikian kerana sebagai penyokong mereka perlu bersedia akur dengan dasar-dasar ditetapkan Pas.

“Sebagai penyokong yang bersama-sama dengan perjuangan Pas, kita perlu ikut dasar itu, kalau tidak bersedia, dari awal sudah beritahu dan tidak perlu sertai,” katanya.

Harakahdaily.net melaporkan, parti itu mendapati 67 kerusi ahli majlis kerajaan tempatan di negeri yang ditadbir bersama dengan PKR dan DAP.

Sebagai tanda sokongan, Pas memberikan tempat kepada ahli DHPP apabila empat dari mereka dilantik menjadi ahli majlis di bawah kuota parti itu iaitu S Arun, yang dilantik sebagai Ahli Majlis Perbandaran Hulu Selangor; S Lakshmanan, Kuala Selangor; Low Hock Khieng, Selayang serta Deepakaran.

Mereka yang dilantik telah mengangkat sumpah di depan Pesuruhjaya Pas negeri, Datuk Dr Hassan Ali.

Antara sumpah atau ikrar mereka adalah mereka akan meletakkan jawatan serta-merta dan membayar balik segala pendapatan dan elaun yang diperoleh ketika memegang jawatan sebagai ahli majlis jika mereka tidak lagi bersama Pas.

No comments:

Post a Comment

Pandangan mungkin berbeza, komenlah dengan berhemah

Recent Posts ; Parlimen Kota Raja

Recent Post

Popular Posts