Tuesday, November 9, 2010

Pertambahan Undi POS di Selangor?

Parti Islam Semalaysia Pas mengharapkan supaya penambahan anggota Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (RELA)  seramai 300,000 di Selangor pada tahun 2011 tidak mempunyai agenda politik umno Bn untuk menawan Selangor melalui tektik undi pos. Pas mengharapkan sasaran pertambahan mendadak anggota RELA di negeri Selangor tidak menjadi tiket untuk mereka didaftar sebagai pengundi pos dalam pillihanraya akan datang. Pas memang meragui kewibawaan undi pos dalam setiap kali pilihanraya kerana ia adalah simpanan tetap BN. Sudah lama Pas menuntut undi pos dihapuskan kerana kita mempunyai bukti daripada bekas anggota tentera yang bertugas selama ini tidak tahu siapa yang undi kertas mereka.
Pihak Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) perlu telus dan jangan menjadi tali barut BN ketika mengendalikan urusan pilihanraya. Baru-baru ini kita telah dikejutkan tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung kumpulan pengundi ‘hilang layak undi awam’ yang berjumlah 18,493 orang dalam Rang Daftar Pemilih Suku ketiga 2010. Dan lebih mencurigakan,  jumlah tiga negeri paling ramai pengundi “hilang layak undi awam” ialah Kelantan (3,187), Kedah (2,876) dan Perak (2,007). Pas menganggap ini adalah tindakan untuk mengepung supaya tembok umno Bn tidak runtuh  dan diserbu oleh Paktan Rakyat di negara ini.
Pas mengharapkan supaya semua jentera pilihanraya di semua peringkat sentiasa mengambil berat mengenai daftar pemilih dan memerhatikan senario ini. Pas mengharapkan jentera Pas dan Pakatan Rakyat di Selangor perlu serius menanggani perkara ini. Modus operandi untuk tawan Terengganu 2004 dahulu dengan menambah pengundi sedang berjalan di Selangor.  BN terlalu mengidam Selangor, berbanding negeri-negeri lain, kerana Selangor lubuk emas dan balang oksigen umno.

1 comment:

  1. pimpinan pr ni baru terjaga dari tidor ka? baru sedar dari seronok dapat perintah selangor..... rela ni dari awal penubuhannya dulu pon memang untuk kepentingan amnu, setiap program amnu mesti gunakan rela dengan upah nasi bungkus dan air sirap..... macam biasa la. yang jadi anggota rela pon yang bangang2 (tak semua) mana yang cerdik sikit, tak boleh ditipi dan diperintah akan di sejuk bekukan. mana yang lantang pertikai elaun bertugas dan elaun latihan/ kursus akan dipinggirkan! anggota akan di pilih mengikut selera prd, bukan melalui penilaian dan kelayakan sepatutnya, tu pasal ada anggota yang terlibat dengan jenayah, samseng dadah kaki pau buta hurup dsb....

    ReplyDelete

Pandangan mungkin berbeza, komenlah dengan berhemah

Recent Posts ; Parlimen Kota Raja

Recent Post

Popular Posts