Sunday, March 22, 2009

You Tube pulihkan hubungan Iran-AS.

Diplomasi 'ping pong' sebelum ini telah berjaya mengatasi hubungan dingin Amerika Syarikat (AS)-China dan diplomasi 'YouTube' pula diharap akan dapat melakukan perkara serupa dalam hubungan AS-Iran, pula.

Presiden AS, Barack Obama yang menggunakan Internet untuk melonjakkan dirinya menuju ke White House semasa kempen pilihan raya Presiden AS pada tahun lalu, sekali lagi menggunakannya untuk melancarkan inisiatif diplomatik besar dalam usahanya memulihkan hubungan dengan Iran, walaupun baru saja menjadi Presiden.

Dalam rakaman sebuah mesej video kepada rakyat Iran ketika sambutan Tahun Baru Norwuz yang disebarkan di dalam talian, Obama menggunakan sekali lagi kemudahan Internet yang pernah digunakannya secara berkesan ketika berkempen pada pilihan raya Presiden AS pada tahun lalu.

Obama ketika menjadi calon Presiden, bergantung kepada usaha penyokongnya untuk menyebarkan e-mel dan video kepada rakan dan keluarga, dan White House berharap rakyat Iran akan melakukan perkara serupa menyebarkan mesej Presiden AS itu menerusi YouTube.

Trita Parsi, Presiden Majlis Iran-Amerika Kebangsaan berkata, langkah itu dilihat berjaya dan 'merebak seperti kebakaran' di Internet.

"Bilangan e-mel yang saya terima daripada penduduk AS dan Iran yang saling mengucapkan selamat tahun baru, kemudian menghantar pautan pada mesej Presiden Obama," ujarnya.

Video bertajuk A New Year, A New Beginning selama tiga minit 35 saat itu turut dimuatkan dalam laman web White House di whitehouse.gov/Nowruz dengan keterangan gambar dalam bahasa Parsi dan juga saluran YouTube White House di youtube.com/user/whitehouse.

No comments:

Post a Comment

Pandangan mungkin berbeza, komenlah dengan berhemah

Recent Posts ; Parlimen Kota Raja

Recent Post

Popular Posts